Näin teet verkko-opiskelusta tehokasta

Verkko-opiskelu on jatkuvasti yleistynyt ja monet opinnot ovat nykyään mahdollista suorittaa kokonaan verkossa. Verkko-opiskelu onkin monelle mieleinen vaihtoehto, sillä sen avulla opinnot on mahdollista suorittaa useimmiten oman koneen äärestä, ja opiskelu ei ole samoilla tavoin sidoksissa tavalliseen työaikaan. Verkkokurssien avulla moni työssäkäyväkin voi siis opiskella oman työaikansa ulkopuolella, joutumatta jäämään erilliselle opintovapaalle.

Verkkokursseissa on omat haasteensa

Vaikka Nettikurssit ovat erinomainen ratkaisu opiskeluun, niissä on usein omanlaisia haasteita, aivan kuten kaikessa opiskelussa. Ne sopivat parhaiten niille opiskelijoille, jotka kykenevät itsenäiseen työskentelyyn ja ovat motivoituneita aiheen pariin. Opiskelijoiden kannattaakin jo ennen opintojen aloittamista perehtyä aiheeseen itsenäisesti, parhaan oppimistuloksen saavuttamiseksi. Nettikurssien avulla opiskelu voi kuitnkin olla todella tehokasta, tiettyjen keinojen avulla.

Omistaudu opiskelulle

Aivomme pystyvät tutkitusti keskittymään kunnolla ainoastaan yhteen asiaan kerrallaan. On mahdollista, että osaamme rutiinin kaltaiset asiat, kävelemisen ja puhumisen samaan aikaan, mutta uutta asiaa opiskellessa, kannattaa todella keskittyä ainoastaan siihen. Mikäli katsoo siis esimerkiksi verkkoluentoa, kannattaa todella istua tai seistä ruudun ääressä ja katsoa sitä, eikä esimerkiksi tehdä samalla jotain muuta, kuten pyyhkiä pölyjä. Tämä palkitsee myöhemmin, sillä keskittymällä aiheeseen, saa tietoa omaksuttua paremmin ja se jää mieleen. Aiheeseen ei tarvitse palata alusta useita kertoja myöhemmin kuin asian ymmärtää kerralla. Keskittymällä opiskeluun kunnolla säästää siis omaa aikaansa.

Nettiluentoja kuunnellessa kannattaa myös tehdä muistiinpanoja, vaikka niitä ei myöhemmin lukisikaan. Tämän avulla aivot jatkuvasti prosessoivat tietoa ja luovat muistijälkiä siitä, mikä on tärkeää. Mikäli omat muistiinpanot ovat hyvät, voi niitä myös myöhemmin käyttää olennaisten asioiden kertaamiseen.

Opiskelua varten kannattaa myös varata tietyn verran aikaa päivittäin. Vaikka kyse on verkkokurssista, tämä ei tarkoita, että opiskelu olisi helpompaa kuin lähiopetuksessa, vaan päinvastoin oppiminen siirtyy yhä enemmän opiskelijan vastuulle. Mikäli mieleen tulee esimerkiksi kysymyksiä koskien kurssia tai siellä käsiteltävää aihetta, kannattaa nämä kirjoittaa ylös ja lähettää myöhemmin opettajalle. Mikäli kyseessä on etäluento esimerkiksi suoran yhteyden välityksellä, voi kysymyksiä luonnollisesti esittää myös luennon yhteydessä. Netissä opiskelusta tulee tehokasta, kun sille omistautuu riittävästi. Lisäksi on hyvä tasapainottaa opiskeluaan, että motivaatio ei lopu kesken kurssia. Mikä onkaan parempi tapa saada ajatus irti opiskelusta hetkeksi kuin katsoa jalkapallon em-kisoja. Vuoden 2021 kisoissa on mukana vielä nimittäin Huuhkajat Markku Kanervan luotsaamana. Ottelut löytyvät helposti huuhkajat otteluohjelma -sivulta. Tietysti koko kansan huulilla on myös Teemu Pukin suoritukset maajoukkueen maalintekijänä.